VIDEOFORMATEN

Wat is een formaat

Een formaat heeft te maken met de media die gebruikt wordt om de beelden vast te leggen met een camera en wat er op de media wordt vastgelegd

Welke zijn er

De verschillende soorten formaten maakt in de tijd vele veranderingen door. begonnen we met de Betamax en VHS naar BetaCam, Super VHS, Hi8,Digital8 en DV zijn we nu bij (HD) DVD, Hardisk en Blu-ray mediaformaten aangekomen. wat op de media wordt vastgelegd is op dit moment Native DV, MPEG 2,3 of 4

Concurrerende formaten

Was in het verleden VHS, Betamax en Hi8 nu is het DVD, DV en Harddisk die concureren. afhankelijk van de compressie en de kwaliteit kiest een filmer voor zijn formaat.

De strijd tusen HD-DVD en Blu-ray is een hot item de gewone DVD heeft zijnlangste tijd gehad, dat staat vast maar veel minder bekend is of de nieuwe kroonprins Blu-ray of HD-DVD heet. Het voordeel van HD-DVD is dat op de HD-DVD spelers de ouder DVD schijfjes kunnen worden afgespeelt bij Blu-ray spelers is dit nog niet het geval. Beide zijn wel bedoelt om uw films op de HD-TV de op dit moment hoogste kwaliteit te kunnen bekijken.

Apple, Panasonic, Philips, Sony en Samsung kiezen voor Blu-ray daarintegen hebben Toshiba en Microsoft voor HD-DVD gekozen.

De HD-DVD spelers hebben geen nieuwe productielijn nodig dus zullen sneller op de markt komen dan Blu-ray spelers. Als de spelers op de martk zijn zullen ook de camera's met dit media worden uitgerust.

De hoeveelheid data op de Blu-ray is 25 GB op de HD-DVD is dt slechts 15 GB. een grote opslag capaciteit heeft een mindere compressie nodig dus een hogere kwaliteit van het beeld als gevolg.

De Playstation 3 van sony komt met een Blu-ray speler ingebouwd uit en zou de populariteit van Blu-ray een boost kunnen geven.

Converteren

Het Converteren van media en media formaten blijft ten allen tijden mogelijk. Hiervooris speciaal daarvoor ingerichte appratuur, systemen, hardware en eventueel software noodzakelijk.

DAVIMM is hierop gespecialiseerd en kan u proffessioneel van dienst zijn.

Dupliceren

Het dupliceren vereist apparuur die de mogenlijkeheid heeft te lezen en te schrijven op het formaat warnaar een copy gemaakt moet worden.

DAVIMM beschikt over apparatuur om ALLE formaten te kunnen lezen en schrijven